Birgittas udde  

En vandring till Birgittas Udde i SPF Seniorerna Baltzars regi

VLWASUM
Senast under 1300-talet hade 1 mtl. Hamra brutits ur bygemenskapen och bildat en sätesgård Denna placerades på ett näs i sjön Boren. Näset ligger vid norra änden av en ca 4 km lång, stenbemängd ås och gården fick förmodligen då namnet Viwasum, vargarnas eller ulvarnas ås. Vem byggherren var vet vi ej men det troligaste är, att det var en medlem av Bjälboätten. Den nya sätesgården bestod av ett rektangulärt borgtorn, vars källarmurar utgjordes av gråsten, granit och sandsten. Måtten var från norr till söder ca 6.40 m och från öster till väster ca 8.85 m. Huruvida de övre våningarna varit av sten eller trä går inte att säga då det inte finns några rester av dessa förutom en del tegel. Övrigt material kan ha återanvänts vid ett senare bygge. Vid en utgrävning 1924 daterades borgen till 1200-talet, troligen dess senare hälft. En teckning gjord av Nils Månsson Mandelgren vid ett besök på udden 15 juni 1880 visar ruinen fyrtiofyra år tidigare. (Fig 3) Väster om borgtornet låg ytterligare två byggnader, den ena 12x7 m och den andra 18x7 m. På tre sidor var bebyggelsen skyddad av Borens vatten och på den fjärde, den södra, av två vallgravar.

Fig 3. Ruinen vid birgittas udde av Nils Månsson Mandelgren.
Foto: Lunds Etnologiska Institution

Utanför dessa finns spår av ytterligare husgrunder, varav en betydligt större än de övriga. Kanske låg där det hospits för sjuka och fattiga, som det talas om i hävderna om den heliga Birgitta. Hon och hennes man Ulf Gudmarsson är det första kända ägarparet till Vlwasum. Birgitta var dotter till den kände Upplandslagmannen Birger Persson. Äktenskapet ingicks 1316 då Birgitta Birgersdotter endast var tretton år. Borgen på näset blev deras hem i tjugo år ända till Ulfs död 1344 och där föddes och fostrades deras åtta barn. Det sägs att mor Birgitta var sträng och fordrande i sin tuktan. Ulf hade ett lättare sinnelag och gillade fester i goda vänners lag. Många berättelser lever kvar sedan den tiden och fortfarande kallas de blanka stråken på Borens vatten för Birgittastigar på vilka hon skall ha gått till Kristbergs och Ekebybornas kyrkor. Varje vecka tvättade hon tolv fattigas fötter och utspisade dem vid sitt eget bord, allt i Kristi efterföljd. Både Ulf och Birgitta hörde till rikets förnämsta släkter och hade en hög position i samhället, Ulf som lagman i Närke och Birgitta som hovmästarinna hos konung Magnus Eriksson och hans drottning, Blanche av Namur. Birgittas vänskap med kungaparet förbyttes så småningom till ett skarpt fördömande av deras livsföring som hon gav uttryck för i sina uppenbarelser.

Borgen på näset, som senare ömsom kallats S:t Britas näs och Djurgårdsnäset, övergavs efter Ulf Gudmarssons död 1344, sannolikt efter en brand.

 

Birgittas udde från sjön