Borghamn

Start Historia Rundtur Länkar

Välkommen till

Borghamn är en småort i Rogslösa socken i Vadstena kommun, Östergötlands län. Samhället ligger 14 km sydväst om Vadstena.
Borghamn är beläget norr om Ombergs ekopark vid Vätterns östsida och har Östgötaslätten öster om sig.

Borghamn har det brutits kalksten sedan medeltiden. Flera historiska byggnader i närområdet, exempelvis Alvastra kloster, Vadstena kloster och Vadstena slott, byggdes med sten från Borghamn. Senare har Borghamnskalksten använts bland annat vid anläggandet av Göta kanal, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum i Stockholm. Kalkbrytningen i Borghamn var länge underlagd statlig administration. Bland annat fanns under flera årtionden en kronoarbetsstation på omkring 100 man, vilka sysselsattes med brytning av kalksten för statens räkning. Efter 1894, då kronoarbetskåren upplöstes, har dock brytningen skett genom privata företag. Det närliggande vandrarhemmet uppfördes i slutet av 1800-talet som en fånganstalt för de som var dömda för bland annat lösdriveri till tvångsarbete i stenbrottet.

Ortnamnet har ursprungligen syftat på en hamn i närheten av en fornborg. Borghamn ligger i Dals härad som består av Herrestads, Källstads, Nässja, Rogslösa, Strå, Väversunda, & Örberga socknar.

Vid hamnen ligger Borghamns vandrarhem. I samhället finns värdshuset Gyllenhammars, ett skateboardmuseum och Östgöta-Dal hembygdsgård, hemvist för Östgöta-Dals hembygdsförening. Här finns (2017) även en närbutik, restaurang och bibliotek.

Själva hamnen är byggd av kalksten på slutet av 1800-talet och har handgjorda stenfästen och gjutna järnringar till båtförtöjning. Strax invid hamnen ligger Borghams vandrarhem. Där har även Borghamns Fiskareförening anlagt ett mindre fiskemuseum.

Vid sidan av hamnen finns badplatser vid Hovanäsudden och Bårstabadet. Nära hamnen i Borghamn vid Ekhagen ligger Bockakyrkogården. Där begravdes de till tvångsarbete dömda som bröt kalksten till Karlsborgs fästning.

Näringsliv
Helhetshälsa tillverkar vegetabiliska kosttillskott och Nordic Aircraft har flygplanstillverkning. Kalkstenstraditionen förs vidare av Borghamns Natursten AB och Borghamns Stenförädling.