Kungliga kastellet i Medevi Brunn skall nu restaureras sedan länsstyrelsens kulturmiljöenhet beviljat pengar till kostnaderna. Det gäller ett bidrag på 145 000 kronor. I samma veva bidrar man med 24000 kronor till reparation av Högbrunnen.

MOTALA (MT&VT). Det Kungliga kastellet uppfördes någon gång efter 1707 ovanpå en välvd källare som redan fanns på platsen. Det är alltså en kulturhistoriskt mycket värdefull byggnad. Den är uppförd med timmerstomme i två våningar och fasaderna är klädda med liggande panel på förvandring. Entrén har en öppen veranda med sadeltak. Bottenvåningen har sex gästrum och i övervåningen finns två personalrum.

Eftersom underhållet av taket är eftersatt är det i mycket dåligt skick. Det har också inneburit att interiören skadats. Dessutom är utvändig målning av fasader och fönster eftersatt.

Av beslutet framgår att man skall måla om huset i gammal stil med linoljefärg baserad på ren kallpressad linolja. Inga stuprör bör sättas upp och alla arbeten ska dokumenteras genom fotografier i såväl svart-vitt som färg, innan under och efter restaureringen.

Arbetena skall utföras under antikvarisk kontroll genom länsstyrelsens och länsmuséets försorg. Till detta avsätts 6 500 kronor av beviljat belopp.

Förutom Kungliga kastellet har också Medevi Brunn ansökt om statsbidrag för reparation av sättningsskador på Högbrunnen. Den här byggnaden består av reveterat timmer, tegel och natursten. Nordöstra hörnet uppvisar sättningsskador. Har måste natursten plockas bort organiskt material grävas bort och ny grundläggning ske med singel och gjuten betong med mera.

Symbolbyggnad. Den här reparationen beräknas kosta 235 000 kronor och ansökan är på samma belopp. Länsstyrelsen skriver att Högbrunnen är en av Medevi Brunns viktigaste symbolbyggnader. Den byggdes 1808-09 i högklassig empire. Bredvid skänkrummet där brunnen med sitt krön i sandsten finns ligger spatserlaven i en vacker arkad. Grunden består i huvudsak av natursten, delar är dock omgjorda med betonghålblock vid 1970 och 1977 års reparationer.

På baksidan finns två tillbyggnader, sannolikt tillkomna vid den restaurering som genomfördes 1866-67. Stora sättningar har uppkommit på den östra tillbyggnadens östra mur och något mindre på den västra tillbyggnadens västra och östra murar. Den norra väggen har delvis fallit sönder

Särskild analys. Länsstyrelsen har bekostat en särskild analys av skadorna med förslag till varsamma reparationer. Man måste vara mycket försiktig vid restaureringen så att inte källan dräneras. Analysen genomfördes 1997 och enligt den skall betong undvikas. Istället ska grunden föras ned till frostfritt med natursten. Därmed tar reparationsarbetet längre tid med samtidigt sparar man in kostnaden för betongen.

Med hänsyn till byggnadens stora betydelse för byggnadsminnet Medevi och till att det är fråga om en överloppsbyggnad är länsstyrelsen beredd lämna högsta möjliga bidrag. Länsstyrelsen tror på en kostnad av 260 000 kronor vilket är något högre än ansökan.

Beslutet blev bidrag till de åtgärder som ansökan avser med högst 240 000 kronor

Även här skall arbetet dokumenteras via fotografier och utsättas för antikvarisk kontroll av länsstyrelsen. 9000 kronor av beviljat belopp avsätts.

OWE LINDNE

0141-223618

hans-ove.lindhe@motalatidning.se