Motala kommuns sjunde underverk har många år på nacken. Här har det druckits hälsosamt vatten, spatserats, kurtiserats, medicinerats och musicerats under 326 år. Fortfarande står Medevi brunn stolt kvar till glädje för Motalabor och turister.

 

 

Fakta om Medevi Brunn

Medevi Brunn är Sveriges äldsta hälsobrunn, belägen 18 kilometer norr om Motala.


Sophie Piper och hennes bror Axel von Fersen den yngre bodde i Piperska byggningen om sommrarna. I spegelsalen finns månge gamla möbler bevarade. I sophie Pipers sovrum kan besökarna se att människorna förr satt upp i sängarna och sov. De trodde att de annars skulle drunkna i sina egna kroppsvätskor, berättar guiden.

Redan på stenåldern offrade man vid Medevi källa. Under medeltiden var källan helig.


1674 köpte byggherren Gustaf Soop Medevi. Han kände då till den tusenåriga källan.


1678, den 25 juli, analyserades brunnsvattnet av läkaren och vetenskapsmannen Urban Hjärne. Den dagen räknas som Medevi brunns födelsedag.

 

1681, den 6 juni, fick Medevi stadsrättigheter och egen domstol av kung Karl XI.

 

1693 upprättade änkedrottning Hedvig Eleonora en stadsplan över Medevi.

Musiken har haft stor betydelse för livet i Medevi allt sedan brunnens tillkomst. Än i dag framträder Brunnsorkestern dagligen under sommaren.

 

Omkring 90 byggnader från 1600-, 1700- och 1800-talen är bevarade.


Det är Sveriges största byggnadsminne.

Brunnen är i dag privatägd och drivs av en stiftelse.

De många byggnaderna från 1600-, 1700­och 1800-talen hukar i den

kylslagna marsvinden. De har klarat ännu en vinter, men de har också tränat under flera hundra år. Nu börjar det snart att knoppas i de arton olika trädslagen på området - en ny brunnssäsong förbereds.


- Medevi är segt.

Framlidne ordförande i Intresseföreningen Medevi brunn, Ingemar Antonsson, ser ut över den grusbelagda brunnsgatan. Även han står redo att möta sommaren på brunnen. Det blir föreningens tjugoandra säsong. Just nu pågår en del renoveringsarbete.

Bland annat kommer biblioteket i Apoteksbyggningen att vara öppet under hela sommaren. Där finns en hel del litteratur för historiskt intresserade att ta del av.

- Här kan de som vill sitta och forska, förklarar Ingemar Antonsson.

De gråbruna bokryggarna döljer så skilda verk som "Encyklopådie der chemie I" från 1856, nobelpristagaren Pearl Bucks "Wang Iungs barnbarn" och "Giftstadgan" från 1937.

Just gift tycks ha varit gångbart under Medevis 300 år. I apoteket finns gott om allt annat än hälsosamma medikamenter. I två skåp samsas flaskor innehållande medel som scopolamini hydrochlor och codeinum. Skåpen är märkta med symbolen för kvinna - en symbol för långsamt verkande gift, två för direkt dödande gift.


- Vi har alltid haft respekt för er kvinnor.Då det begav sig fans det en ypperlig behandling för just kvinnor: Karusellturer.Männen fick sätta fart på karusellen och det blev en vådlig snurr. Av det blev kvinnorna lugna. Och männen fick motion.

 

Men kvinnorna har inte bara snurrats runt genom brunnens historia utan även satt tydliga spår. Änkedrottning Hedvig Eleonora bestämde till exempel "stads­planen" i Medevi 1693.

- Och klockan på Societetsbyggningen skänkte hon till brunnen 1694. Den hade tidigare suttit på Vadstena slott. Även i våra dagar ger sig Hedvig Eleonora till känna.

- Det är hon som spökar i Ljungbyggningen. Det är många som om nätterna har hört dans och musik från övervåningen - men det finns ingen övervåning.


 I 1800-talsparken intill Högbrunnen ligger tre av områdets fem källor: Amiralskällan för patienter med trög mage, Kamrerskällan för patienter med lös mage samt Gustav IV Adolfs källa där vattnet sägs motverka hemorrojder. I utkanten finns också Ängdalskällan.


Själva Högbrunnskällan är bra för fruktsamheten - månntro att Medevis förste läkare, 24-barnsfadern Urban Hjärne, var en flitig besökare där.


På lasarettssidan finns också byggnaderna bevarade. Hit kom de fattiga och sjuka för att få bot och bättring. Lasarettssidan och societetssidan var klart åtskilda.


- Med dubbla staket. Halv tre på natten kom patienterna från lasarettssidan och drack vatten, bönderna drack vid fyra-fem på morgonen och klockan sju drack societeten brunn.

 

Mellan 1678 och 1982 behandlades omkring 140 000 patienter vid Medevi lasarett. Motion och brunnsvatten var stående inslag i behandlingen.


- 70 procent av patienterna fick en bättre hälsa.

En av dem var avskedade ryttarhustrun Lisken Nilsdotter. Enligt en journal från 1789 togs hon in den 15 juni med diagnosen "hysteric". Den 3 juli skrevs hon ut med omdömet "förbättrad".


- Vattnet har en enorm verkan - och tron.

I sommar kan den som vill prova om Medevivattnet har samma inverkan på hälsan som för 326 år sedan.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEXT SUSSIE SLOTTER 0141-22 36 02


sussie.slotter@motalatidning.se

 

FOTO ANDERS EKLUND 0141-22 36 11
 

 anders.eklund@motalatidning.se